Tuesday , July 5 2022
Mathematics

NCERT 5th Class (CBSE) Mathematics: Application Of Percentage

Finding Selling Price

Arjun makes jewelry using semi – precious stones. He has a necklace which coasts him Rs. 1050 to make. He sells this at a profit of Rs 190 at his shop. What is the selling price of the necklace?

The earring costs him Rs. 765 to make. He sells this at a loss of Rs. 84 What is the selling price of the earrings?

When there is profit
When there is loss 
Cost price of the necklace = 1050
Cost price of the earrings = Rs. 765 
Profit = Rs. 190
Loss = Rs. 84 
 Selling price = ? 
Selling price = ? 
 SP = CP + Profit 
SP = CP – Loss 
 SP =  Rs. 1050 +  Rs. 190 +  Rs. 1240 
SP =  Rs. 765 – Rs. 84 = Rs. 681  
Check: When SP > CP there is a profit 
Check: When SP > CP there is a loss 
SP – CP = Profit
SP – CP = loss 
 Rs. 1240 – Rs. 1050 = Rs. 190
Rs. 765 – Rs. 681 = Rs. 84 
 Answer: The selling price of the necklace was Rs. 1240. 
Answer: The selling price of the earring was Rs. 681. 

USING MODELS

All the three values related to profit and loss can be represented with help of these models.

Using Models- (a-b)

Use the models by filling in the known values. It can help us decide how to find the missing value.

(a) CP = Rs. 950
SP = Rs. 1250
P/L = ?
Rs. 1250 – Rs. 950 = Rs. 300 profit

Using Models

Subtract to find the difference

(b) SP = Rs. 796
L = Rs. 83
CP = Rs. ?
Rs. 796 + Rs. 83 = Rs. 879 Cost Price

Using model B

Using Models-2

Add to find the sum

(c) CP = Rs. 1438
P = Rs. 415
SP = ?
Rs. 1438 + Rs. 415 = Rs. 1853 Selling Price

Using model A 

Using Models-3

Add to find the sum

Check Also

5th class NCERT Hindi Book Rimjhim

चुनौती हिमालय की 5th NCERT CBSE Hindi Rimjhim Ch 18

चुनौती हिमालय की 5th Class NCERT CBSE Hindi Book Rimjhim Chapter 18 प्रश्न: लद्दाख जम्मू-कश्मीर राज्य में …